Haptotherapie

Ervaar je spanning in het lichaam? 

Heb je pijn die je niet kan verklaren?

Lukt het je moeilijk te ontspannen? 

Laat mij je helpen! 


Ja, graag!

Harm Aldershof

Wat is haptotherapie?

‘Zit je een beetje goed in je vel?’

Als deze vraag aan je gesteld wordt, dan begrijp je meteen dat men wil weten hoe het met je gaat. Als vanzelf gaan we er namelijk van uit dat het lichaam de ‘drager’ is van alles wat we beleven. Bij plezier springen we een gat in de lucht en barsten we van de energie. Als we te veel zorgen hebben, gaan we (letterlijk) gebukt door het leven en voelen we ons moe. Haptonomie  houdt zich bezig met dit verband tussen ons lichamelijke vermogen tot voelen en onze innerlijke gevoelens.

Daarom liegt ons lichaam niet als het, ook al zijn we gezond, toch signalen van pijn, vermoeidheid, hartkloppingen of benauwdheid afgeeft. Deze signalen kunnen er namelijk op wijzen, dat het leven meer van ons vergt dan we verstandelijk bewust zijn. In de huidige tijd staat het ‘verstandelijke’ echter voorop en neigen we voorbij te gaan aan wat het lichaam ons ‘vertelt’. Hierdoor kunnen bovengenoemde signalen tot klachten leiden die ons functioneren belemmeren.

In de haptotherapeutische behandeling leer je ‘aan den lijve’ de signalen van jouw lichaam weer verstaan. Hierbij kan het gaan om het herkennen van gevoelens van onvrede, onmacht, verdriet of overbelasting. Via deze lichaamsgerichte aanpak kun je deze gevoelens beter hanteren waardoor je weer ‘goed in je vel’ komt te zitten.

Uiteindelijk doel van de therapie is het aangaan van een bewustwordingsproces waarin je denken, voelen en doen zo op elkaar leert af te stemmen, dat het in overeenstemming is met het leven dat je wilt leiden.

 

Gevolgen van dit bewustwordingsproces kunnen zijn dat:

  • je beter jouw mogelijkheden en beperkingen aanvoelt en respecteert.
  • je moeilijke en nare gevoelens accepteert en ze een plek kunt geven.
  • je beter om kunt gaan met de belasting in uw leven.
  • je het maken van keuzes en het nemen van beslissingen beter afgaat.
  • je beter leert presteren onder druk.

Praktische informatie

De eerste afspraak bestaat uit een intakegesprek waarin we jouw hulpvraag bespreken. Ook geef je aan wat je wilt bereiken met de behandeling en wat je daarin van mij verwacht. Vervolgens maken we samen een behandelplan dat er toe moet leiden dat je weer optimaal kunt functioneren.

Na een drietal behandelingen vindt er een evaluatie plaats om te bezien of we op het juiste spoor zitten. Aan het einde van de begeleiding bespreken we het verloop en het resultaat van het hele proces.

Een sessie duurt 50-60 minuten en je krijgt regelmatig (haalbare) opdrachten mee voor thuis. We spreken samen af hoe vaak we elkaar zien, zoals 1 keer in de week of 1 keer in de paar weken. 

Samenwerking met andere professionals

Deze vorm van therapie kan goed samen met een psychologische behandeling.  Het kan elkaar goed ondersteunen.


Ik meld mij graag aan!

ARTIKEL

Locatie